Vakkundig voorzitten

 
 

Als (toekomstig) huisarts-bestuurder zult u regelmatig vergaderen. Hoe draagt u bij aan een efficiënt en succesvol verloop van de vergadering? Een goede voorzitter biedt structuur, bewaakt het vergaderproces en het doel van de vergadering en zorgt dat de deelnemers binnen deze doelstelling maximaal tot hun recht kunnen komen. Deze training helpt u zich te ontwikkelen tot een gedegen vergadervoorzitter die zowel het proces als de inhoud van de vergadering onder controle heeft.

Leerdoel

Aan het einde van deze dag bent u bekend met de verschillende taken die een vergadervoorzitter heeft. U heeft geleerd:

 • hoe een goed vergaderproces in te richten en te bewaken
 • hoe relevante inhoudelijke discussies te agenderen en te sturen
 • hoe de sfeer van de vergadering te kunnen beïnvloeden en te bewaken
Inhoud workshop

De eendaagse training heeft een afgewogen balans tussen theorie, oefeningen en feedback. Korte theorieblokken worden afgewisseld met persoonlijke begeleiding en praktische oefeningen.Veel aandacht is er voor situaties die zich voordoen op de werkvloer. ‘Situational training’ gebeurt zowel in groepsverband als één-op-één.

U neemt tijdens oefeningen niet alleen de rol van voorzitter of vergaderdeelnemer aan, maar ook die van rechter of jurylid. Het beoordelen van de andere deelnemers geeft een verhelderend inzicht in de kenmerken van een goede voorzitter: de kunst afkijken is in dit geval een kunst op zich.

Praktische informatie

Accreditatie6 punten
KostenLeden € 425,- / Aios € 200,- / Niet-leden € 800,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480018.

Programma

De training is praktijkgericht en daardoor intensief. Korte theorieblokken worden afgewisseld met veel oefeningen en u ontvangt uitgebreide persoonlijke feedback. Op advies van de trainer graag een agenda van een eigen vergadering meenemen om in de training te bspreken.

In het programma kunt u de volgende onderwerpen verwachten:

 • Wat een goede voorzitter doet én laat
 • Debatten en discussies in goede banen leiden
 • Besluiten en conclusies samenvatten
 • Hoofd- en bijzaken onderscheiden
 • De vergadering positief openen en sluiten
 • Een gedegen agenda maken
 • Tijd bewaken
 • Een agendapunt aankondigen
Trainer(s)

Nick Schoemaker is al bijna tien jaar actief als debat- en gespreksleider. Hij heeft ervaring binnen het bedrijfsleven, de overheid en in het onderwijs en wordt zowel voor Nederlands- als Engelstalige opdrachten ingezet. Als gesprekleider weet Nick een goede balans tussen inhoud en ‘luchtigheid’ te bewaren. Hij is scherp in tijdbewaking en weet prikkelende vragen te stellen.

 

 

Bijzonderheden

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.